makrobiotická strava v těhotenství a při kojení
-
Za optimální stravu kojící matky je vhodná standardní makrobiotická strava s dostatkem zeleniny, lehce posunutá do své více uvolňující varianty (směrem k JINu).
-
Doporučuje se používat méně slaných specifik (sůl, sójová omáčka, miso) a méně úprav pokrmu jako je pečení v troubě či pražení na sucho, protože příliš stahují a tím brání tvorbě mléka.
-
Je žádoucí zvýšit podíl tuku ve stravě, protože mateřské mléko obsahuje až 60% tuku. Většinu jídel tedy připravujeme na tuku – za studena lisovaném oleji. Výborným zdrojem kvalitního a dobře stravitelného tuku jsou také olejnatá semena, která zařazujeme denně. Ta také obsahují fytoestrogeny, které harmonizují hormonální systém ženy a tak ovlivňují i tvorbu mléka.
-
Luštěniny jako zdroj kvalitních bílkovin jsou doručovány v trochu větším množství, předem máčené a vařené dost dlouho, aby byly opravdu dobře stravitelné. Nejlépe ve formě polévek a kaší.
-
Pro dostatečnou tvorbu mléka je dále důležitý dostatečný příjem tekutin. Pijeme kvalitní čaje a nezapomínáme na polévky a omáčky.
-
Z polévek jsou zejména důležité zeleninové miso polévky vařené ze silného zeleninového vývaru s kouskem řasy wakame. Miso pasta podporuje tvorbu mléka a dodává kojící matce sílu, protože obsahuje velké množství glukózy, která dodává energii. V době kojení jíme miso polévku denně, ale děláme ji méně slanou než obvykle. Zejména je vhodná miso polévka s kousky mochi. Mochi je vydatným zdrojem energie a posiluje organismus (nejen proto je vhodné, aby ho připravoval muž - tlučení v hrnci). Doporučuje se ženám po porodu, protože podporuje tvorbu krve a během kojení stimuluje tvorbu mléka.
-
Dále jsou vhodné rybí polévky a zejména speciální rybí polévka koi-koku. Tato polévka má léčebné účinky, protože doplňuje krev a posiluje vitalitu, proto je zejména vhodná pro těhotné a kojící matky. V době kojení ji zařazujeme 2x až 3x týdně. Tyto rybí polévky zajišťují dostatečný příjem bílkovin a minerálů a jsou dobré na posílení organismu a krvetvorbu.
-
Do každého jídla zařazujeme malé množství mořských řas, které obsahují řadu potřebných látek, zejména minerály. Nejlépe kousek wakame v polévce a kousek kombu do luštěnin, ostatní na prostřídání.
-
Ze standardní makrobiotické stravy neubíráme nic ani co do kvality ani co do množství, v žádném případě neprovádíme půsty či jiné očisty těla. Strava by měla být pestrá a to jak ve výběru surovin, tak i ve způsobu jejich zpracování, konzistenci i chuti.
-
Čaj ze sezamových semínek - tento čaj podporuje nedostatečnou tvorbu mléka u kojících matek. Denně můžeme vypít 2-3 šálky.
-
Čaj z dýňových semen - doporučuje se pro ženy před a po porodu. Mimo jiné pomáhá z těla vylučovat vodu nahromaděnou v nohou, kolem kotníků nebo v dolní části břicha.
-
Čaj ze semínek fenyklu, kmínu nebo anýzu - pomáhá při nadýmání, které se projeví u matky nebo u kojence, a také podporuje tvorbu mléka.
-
Tvorbu mléka lze ještě podpořit zázvorovými obklady, které přikládáme na prsa. Ty by však neměly být příliš horké.