MAKROBIOTIKA

Je to životní styl, který člověku říká o tom, že by se měl víc spojit s přírodou a všímat si její energie, která je všude kolem nás. V překladu to znamená velký život. Makrobiotiku nám sem donesli z východu, ale to neznamená , že je nám cizí nebo že tu kdysi nebyla. Stačí se zeptat našich babiček a dědů, kterým je kolem 85 a ti si ještě dobře vzpomínají z čeho se skládal jejich jídelníček a jak žili.. V knihách o makrobiotice se často píše o energiích jin a jang a lidem to často přijde cizí, věřte ale že není. Tyhle dva pojmy, které mají svoje charakteristiky najdete úplně všude kolem nás..  Tímto životním stylem se zabývám 3 roky. A co hlavně jde? někteří lidé si myslí, že hlavně o jídlo, tak jím začnu. Dříve bylo úplně normální jíst vařené obilí v celých zrnech, lidi jedli různé kaše , ale i běžná jídla jako např vánoční kuba z krup, ale těch jídel bylo a je mnoho.. dnes nám z jezení obilovin zbyla jen klasická bílá vymýlaná mouka a ta je dnes základem.. O její škodlivosti asi ani nemusím psát, každý si to uvědomuje..ale málokdo to nejí. Z obilovin se dá jíst pšenice, žito, oves, jáhly, pohanka, ječmen, rýže..  Zelenina je taky velkou kapitolou. dříve ji měl každý na své zahradě a vlastně všechna byla bio, i když bez nějakého certifikátu..Dnes si ji jdeme koupit do supermarketu, kde je zelenina hlavně z cizích zemí, pěstovaná s pomocí různých chemikálií a i v zimě jsou dostupné takové druhy, které by u nás zimu nepřežili.. To všechno je dnešní mínus. Já osobně se snažím o svou vlastní zahradu a opravdu není těžké zeleninu vypěstovat bez chemie..Do zeleniny zařadím i jedno z nejdůležitějších zpracování zeleniny a to je kvašení. Dnes je lidem známo jen kysané zelí, ale kvasit se dá hodně zelenin po různě dlouhou dobu. Další důležitou složkou potravy, která byla dřív úplně normální a běžná jsou luštěniny. Dnes už mám pocit, že běžný člověk jí jen čočku s párkem, nebo hrachovou polívku..což je velká škoda. Luštěnin je mnoho druhů a dají se z nich dělat výborné pokrmy. Dnes se luštěniny ve velkém nahrazují masem a jinými živočišnými výrobky za cenu zdravotních problémů.. To je jen zlomek toho , co do makobiotiky patří( pokud někoho zajímá víc, najde tu odkaz na různé knihy) Velikánským problémem dnešních lidí je cukr. Dříve se nepoužíval rafinovaný cukr v téhle formě, i národy, kde běžně roste cukrová třtina ho takhle nikdy nejedli. Cukr dneska najdete všude a nikdo se tomu nediví. O tom, že z těla strhává důležité minerály a celkově organismus uvolňuje a zakyseluje a tím dává možnost bakteriím a virům, aby se v nás živili málokdo ví.. V makrobiotice se cukr nahrazuje obilnými slady, které obsahují jen polysacharidy. Obilný slad určitě není nikomu z nás cizí, je to důležitá složka například piva ( tím nenabádám nikoho k pití piva, ale snažím se tím říct, že se u nás běžně používá, bohužel ale jen to toho piva..) Dalším naším "jedem" je sůl a to ani ne tak sůl samotná - i když přednost má sůl mořská, ale hlavně její vysoké množství, které je u mnoha lidí zdrojem zdravotních problémů. Salámy a jiné výrobky z masa jsou soli plné a lidé už si to ani neuvědomují. Jejich chuťové pohárky už tolik sůl nerozpoznávají a tak se solí víc a víc.. V makrobiotice se  používá sůl mořská a často i sojová omáčka( ovšem ta, která vzniká opravdu kvašením soji). Jako zdroj minerálů se v makrobiotice jedí i mořské řasy, některé druhy obsahují i 100x víc vápníku než mléčné výrobky. Mléčné výrobky se v makrobiotice hodně omezují-a to proto, ře většina z nich je z pasterovaného kravského mléka, jehož bílkovina je těžce stravitelná a navíc velice zahleňuje organismus a tím opět dává možnost bakteriím a virům a taky plísním.. Já osobně jím jen domácí( kozí) a hlavně kysané výrobky, kde ta bílkovina je v mnohem přijatelnějším složení. Navíc je to jen občas, protože koza nemá mléko pořád.. Určitě je potřeba i zmínit umělou výživu pro děti, které nemůžou být kojené. Obsahuje totiž bílkovinu kravského mléka a hodně cukrů.. 

Napsala jsem jen zlomek toho, co makrobiotika je. Daly by se o tom napsat knihy a tak tady máte odkazy na knížky, které se tím zabývají :

 

Michio Kushi

Makrobiotika : preventivní energetická medicína budoucnosti

Makrobiotika a přírodní léčení

Váš obličej nikdy nelže : úvod do orientální diagnostiky

Makrobiotika a přírodní léčení

Cukr a sůl - dva bílé jedy : přirozený přístup k diabetu a hypoglykemii

 Dieta pro silné srdce : kompletní makrobiotické dietní zásady pro prevenci vyso

Orientální diagnostika

Jarmila Průchová

Křižovatka zdraví : vaříme makrobioticky

Příroda se nemýlí : -lidé a věda často

Život místo živoření : základní informace o tradiční přírodní životosprávě

Cukr a sůl - dva bílé jedy : přirozený přístup k diabetu a hypoglykemii

 

Dagmar Lužná

Makrobiotické nedělní vaření

Makrobiotický léčebný talíř, aneb, Nemoc není nepřítel I.

 Vaříme pro děti : podle makrobiotických zásad a nejen pro ně

 

 Vladimíra Strnadelová

Radost z jídla : nejen makrobiotika očima lékaře a pacienta

Radost ze zdravých dětí : preventivní i léčebná strava pro celou rodinu